понеділок, 6 лютого 2017 р.

6 лютого - День визволення Марганця від нацистських окупантів


6 лютого для Марганця – особлива дата, урочиста й водночас скорботна. Цього дня, 73 роки тому, гітлерівці назавжди залишили наше місто, яке, переживши 906 чорних днів та ночей  окупації, так і не скорилось нацистам.
    Два з половиною роки гірники Марганця вели непримиренну боротьбу з ворогом. А в ніч з 5 на 6 лютого 1944 року війська третього Українського фронту визволили місто від гітлерівців.

Сьогодні в бібліотеці на Ворошилівці пройшов вечір пам’яті «З піснею дорогами війни». У цей день до нас завітали учні 7-А класу гуманітарної гімназії №1 зі вчителем історії Л.М.Дровніковою. Завідуюча бібліотекою В.С.Бондаренко розпочала зустріч з розповіді  про історію захоплення міста 17 серпня 1941 року нацистськими окупантами, створення партизанських загонів, згадала героїв, іменами яких названо вулиці міста, а також визволителів Марганця. Валентина Сергіївна наголосила, що завдяки самовідданості, мужності й патріотизму захисників Вітчизни  ми одержали право жити під мирним небом...


Загиблих у роки війни вшанували хвилиною мовчання. 


Перед присутніми виступив самодіяльний колектив клубу «Дніпро». У виконанні Володимира Сіромашенка, Віктора Молибоги, Надії Тітової та Валентини Рябцевої прозвучали пісні та мелодії воєнних років.



Молодь уважно слухала зворушливі виступи  виконавців, з якими із задоволенням сфотографувалися напам’ять.


До пам’ятної дати бібліотекарем читальної зали оформлено виставку-перегляд «Війною палала рідна земля», на якій представлені документи, які розкривають історичну правду про переможні та трагічні дні Другої світової війни у Марганці, змальовують образи учасників воєнних подій нашого краю.

   Сьогодні ми віддаємо данину поваги  тим, хто героїчно боронив  рідну землю зі зброєю в руках та самовіддано працював у тилу,  вшановуємо пам'ять тих, хто загинув, визволяючи наше місто від    нацистських окупантів.
   Ми в неоплатному боргу перед тими, хто стояв до останнього на  передовій і за лінією фронту, для кого шлях на війні завершився під  скромними обелісками і кому судилося повернутися з неї живим.
    Шановні ветерани, низько вклоняємося вам за мир і свободу.  Кожен з вас – це жива історія України, приклад мужності та патріотизму.  Ми пишаємося вами – своїми істинними героями.
      Низький уклін вам! І вічна пам'ять загиблим!
   Ми шануємо і пам'ятаємо всіх, хто захищав нашу землю від нацистських окупантів, і пишаємося героями, які сьогодні відстоюють нашу незалежність і захищають нас кожен день.
 Нинішні захисники України стали гідними спадкоємцями слави воїнів-визволителів. Для них найвищим законом буття є і залишиться захист рідної Вітчизни, її свободи і незалежності.
    Тож бажаємо всім захисникам нашої Батьківщини, їх родинам та всім марганчанам здоров'я, добробуту, тепла й затишку, оптимізму і здійснення найзаповітніших мрій.
    Нехай квітне і розвивається наша рідна марганецька земля, а життя кожної родини буде наповнено радістю, благополуччям і впевненістю у завтрашньому дні!

Немає коментарів:

Дописати коментар