Сторінки

вівторок, 12 квітня 2016 р.

12 квітня Всесвітній день авіації та космонавтики


Сьогодні 12 квітня все людство відмічає Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято з'явилось на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань. Бажаємо всім у цей день замислитись над своїм існуванням і від душі захотіти дізнатися про навколишній світ більше!

Українці зробили величезний внесок у розвиток світової авіації та космонавтики. Нині наша країна належить до авторитетних авіакосмічних держав.
Саме в Україні тривалий час працював творець першого у світі літака О. Можайський. Київський інженер Ф. Гешвенд іще в 1886 році спроектував перший в історії людства реактивний літак. 23 травня 1910 року літак К-1 київського конструктора О. Кудашева здійснив перший у Росії повноцінний політ. Із Києва «вилетів» у велику авіацію уславлений авіаконструктор І. Сікорський. Тут будували перші у вітчизняній історії літаки брати Касьяненки – Євген, Іван і Андрій, а також Ф. Терещенко.
Предки теоретика ракетоплавання К. Ціолковського – вихідці з Волині, родичі гетьмана Северина Наливайка, чим учений дуже пишався. Полтавець О. Шаргей (Ю. Кондратюк) у 1917 році, випереджаючи час на десятиліття, запропонував спосіб досягнення поверхні небесних тіл за допомогою відокремлюваного від космічного корабля посадково-злітного модуля. З легкої руки видатного українця – авіаконструктора С. Корольова 12 квітня 1961 року відбувся перший у світі політ у космос Ю. Гагаріна.

19 листопада 1997 року стартував американський космічний корабель «Колумбія», у складі екіпажу якого був 46-річний Л. Каденюк – перший космонавт незалежної України. Цікаво, що під час перебування на орбіті в «Колумбії» звучали українські пісні. Члени екіпажу навіть почали вивчати українську мову, так їм сподобався спів.


Запрошуємо до читальної зали бібліотеки, де ви, шановні читачі, можете ознайомитися з новими книгами та публікаціями, присвяченими Всесвітньому дню авіації і космонавтики.



    Сівачам космічних нив

Щоб золотилась зоряним колоссям
Космічна нива, зрощена руками
Невтомних мрійників – живих легенд-колосів,
Що простір й час підкорюють думками.

І Ваша праця, щоб знайшла визнання
У мудрості прийдешніх поколінь -
Була дороговказом для єднання
Дітей Землі і Всесвіту створінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар