понеділок, 26 вересня 2016 р.

2016 рік – рік Михайла Грушевського

  До  велетнів української національної культури, політичної думки належить   Михайло Грушевський. Саме з його іменем, його спадщиною пов'язані ідеї відродження української   науки, громадської  думки, відродження історичної свідомості і національної гідності народу.
У вересні 2016 року на державному рівні відзначається  150-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки, першої у ХХ столітті незалежної Української держави, історика і організатора української науки.
Кожен подібний ювілей - це, безумовно, знаменна подія. Але, як зазначав сам М. Грушевський, "є події, що по короткім часі мають виключно історичне, сказати б, антикварне значення; є знов такі, що служать вихідною точкою для дальших поколінь на довгий час, створюють для них цілком нові обставини життя, виносять на верх змагання й ідеї, що стають бойовим прапором для віків, святощами для одних і страхом для других"
Саме такого звучання набувають сьогодні роковини М. Грушевського, адже з багаторічного небуття повертаються не тільки його ім'я й творчість, а й безцінний історичний досвід, зневажати який ми просто не маємо права.

У читальній залі оформлено виставку-портрет «Великий син великого народу», присвячену життю і творчості Михайла Сергійовича Грушевського.




Михайло Грушевський належить до тих громадських діячів, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї усього життя — самоствердженню свого народу. Пам'ять про нього — вічна, а його наукові праці — невичерпне джерело мудрості.

Немає коментарів:

Дописати коментар