неділю, 17 квітня 2016 р.

Екологічна година


Український День навколишнього середовища
  День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.
  Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.
  Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
  Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

  В 2016 році Український День навколишнього середовища припав  на 16 квітня.


Міжнародний День Землі
Міжнародний День Землі – це не стільки свято, скільки своєрідна масштабна акція, спрямована на привернення уваги всіх людей до екологічних проблем нашої планети. Цей день – це нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем. Проходить Міжнародний день Землі (Міжнародний день Матері-Землі) у два періоди – 20 березня (в день весняного рівнодення) та 22 квітня. Перший період має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.
У різних країнах, в тому числі й в Україні, у цей день організовуються найрізноманітніші заходи та акції. Це конференції, мітинги, виставки, концерти, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території, висадка дерев тощо. Міжнародний день Матері-Землі проголошений з ініціативи Болівії на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 22 квітня 2009 року. Співавторами резолюції виступили більш ніж 50 держав-членів ООН. У резолюції про проголошення Міжнародного дня Матері-Землі наголошується, що Земля та її екосистеми є нашим домом і для досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними та екологічними потребами нинішнього і майбутніх поколінь необхідно сприяти гармонії з природою і планетою Земля. У День Землі в різних країнах за традицією лунає Дзвін миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Перший Дзвін миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. Напис на Дзвоні говорить: «Хай буде спільний мир у всьому світі».


14 квітня напередодні Українського Дня  навколишнього середовища та Міжнародного  Дня Землі до бібліотеки-філіалу №2 завітали учні 5-А ЗОШ №1 з класним керівником Т.С. Семенюк на екологічну годину «Земля чекає захисту».
Мета заходу:  виховувати в учнів людяність, любов,  доброту, викликати почуття відповідальності за майбутнє планети Земля, привернути увагу до проблем охорони навколишнього середовища.


Бібліотекар відділу обслуговування учнів 1-9 класів міської бібліотеки для дітей Т.П. Ковальонок розповіла дітям про історію свят,




ознайомила з літературою книжкової виставки-перегляду «Земля чекає захисту».



Присутні переглянули цікаві відео «День Землі» та «Збережемо природу разом».







Діти із задоволенням брали участь у вікторинах «Світ навколо тебе» і «Продовж прикмети». Особливо учням сподобалися ігри «Колобок» та «Впізнай дари природи на смак».




Наприкінці екологічної години бібліотекар зачитала дітям правила поведінки в довкіллі, закликаючи не бути байдужими, творити добро, любити свою Землю-матінку. Приємним сюрпризом для учнів стало частування смачними цукерками.





Немає коментарів:

Дописати коментар