четвер, 28 квітня 2016 р.

Пасха Христова – Великдень


Великдень – найбільше православне свято. Саме слово «пасха» у перекладі з грецької означає «позбавлення». Своїм воскресінням Христос визволив людей від смерті, дав надію всім нам на вічне життя.
Великдень кожен рік святкується в різні числа місяця, але обов’язково в недільний день. З цим днем пов'язано безліч цікавих звичаїв і традицій, багато з яких існують донині.
В Україні цей світлий день святкується з Х століття. Великдень завжди був улюбленим і загальнонародним святом. Українці заздалегідь готувалися до нього великим постом, приводили в порядок і свої будинки. У суботу ввечері всі відправлялися на святкове богослужіння. Незадовго до півночі дзвін сповіщав про наближення хвилини Воскресіння Христового. Далі під нестихаючим калатанням дзвонів йшов хресний хід навколо храму. Служба тривала до самого ранку. Наприкінці утрені всі віруючі починали вітати один одного, вигукуючи: «Христос воскрес!» і, відповідаючи: «Воістину воскрес!». Тричі цілувалися і обмінювалися яйцями – «христосались». Після закінчення літургії відбувався обряд освячення хліба (пасок, фарбованих яєць та інших продуктів).
Після повернення додому віруючі влаштовували пасхальний бенкет, розговлялася. Батьки будили дітей і всі дружно, помолившись, вкушали освячену їжу. Але свято цим не закінчувалося. Гуляння не припинялися ще сорок днів. Особливо широко святкувалися перші два тижні.
 Люди ходили один до одного в гості, дарували подарунки, водили хороводи, грали у великодні ігри. Улюбленою розвагою було дзвонити в дзвони. Кожен охочий у святкові дні міг забратися на дзвіницю і дзвонити стільки, скільки забажає. Тому калатання майже не стихало протягом усіх пасхальних днів. 
   Багато традицій живі і сьогодні. Люди також ретельно готуються до Великодня. Обов’язково фарбують яйця, печуть паски. Але, звичайно, перш за все, готуються духовно, дотримуючись семитижневого посту. У ніч Христового воскресіння в храми стікається багато людей на  великодню службу.
  Свято Пасхи Христової, за даними проекту DilovaMova.com, - центральне свято в багатьох національних календарях більшості шанованих країн світу. Приємно, що і в нашій країні цей День закріплений на законодавчому рівні, відзначається згідно наших традицій і нашої національної культури. 
Читайте більше:
   В 2016 році Пасха Христова - Великдень припадає на 1 травня.

  Уже кілька днів  у читальному залі користувачів приваблює яскрава виставка-інсталяція «Великодні мотиви». Кожен може знайти тут для себе цікаву та потрібну інформацію про це свято. Також увазі відвідувачів різнобарвні ілюстрації, гарні та запашні паски, великодні писанки .









Зі святом Вас і Ваші родини!



Немає коментарів:

Дописати коментар