четвер, 5 травня 2016 р.

День перемо́ги


Рівно 71 рік тому, 8 травня 1945, у передмісті Берліна, зайнятому радянськими військами, був підписаний акт про беззастережну капітуляцію гітлерівської армії. Документ за дорученням Сталіна підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії та Франції.
      8 травня офіційно відзначається у багатьох країнах Європи та світу як Міжнародний день перемоги над фашизмом і День пам'яті жертв Другої світової війни. У США, Франції та Польщі 8 травня - День Перемоги. У Латвії - День розгрому нацизму і пам'яті жертв Другої світової війни, а в Норвегії - День звільнення та День ветерана.
Україна з 2015 року розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні або День перемоги – державне свято та вихідний день в Україні, відзначається 9 травня.
 «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.
Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги — червоний мак,
гасло  - “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”.


Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду книжково-ілюстрованої  виставки  «Подвиг…Перемога…Пам’ять…»,  яка діє в читальній залі. Боротьба з нацизмом – далека історія для більшості сучасників. Та живою і невмирущою є пам’ять про тих, хто ціною власного життя відстояв мир, свободу і незалежність Батьківщини, врятував світ від нацистських окупантів. Святий обов’язок – донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, радощі перемог та біль втрати бойових друзів, зробити все для того, щоби ніколи не перервався зв’язок поколінь. Книги, альбоми, газетно-журнальні статті, медалі та ордени, малюнки,  представлені на експозиції, допоможуть більше дізнатися про боротьбу нашого народу проти нацизму та вшанувати пам’ять наших дідів та прадідів.








Немає коментарів:

Дописати коментар