понеділок, 29 серпня 2016 р.

Ювіляри серпня. Іван Франко


27 серпня виповнилося 160 років від дня народження величного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Яковича Франка.
2016 рік в Україні проголошено роком Івана Франка (Указ Президента України «Про вшанування пам’яті Івана Франка» № 687/2015 від 08.12.2015р.).
Читайте більше про І.Я.Франка:
З метою виховання у молоді патріотизму, поваги до історії, враховуючи важливість постаті Івана Франка для розвитку української державності та української культури в бібліотечних закладах України проведені заходи, присвячені пам’яті письменника.
28 серпня у читальній залі бібліотеки на Ворошилівці проведено літературну годину «Закохане серце Івана Франка».
Любов … Скільки приємних почуттів у душі кожної людини викликає це слово. Для кожного вона своя і дуже особлива. Саме кохання спонукає нас чинити добрі справи, надихає поетів писати вірші, а прозаїків створювати неперевершені шедеври. Любов може зробити людину гарнішою, сильнішою та добрішою. Неодноразово потрапляв у її солодкий полон і класик української літератури – Великий Каменяр – Іван Якович Франко. Саме любов розкрила все найкраще у його особистості, наповнила письменника новою енергією, збудила інтерес до життя. Вона сприяла розвитку творчості, рухала митця до успіху протягом усього життя.
Іван Франко, як і кожна нормальна людина, завжди мріяв зустріти шалене кохання у своєму житті, прагнув відчути яскраві барви особистого щастя, які випадають на долю не кожної людини. Великий Каменяр стверджував, що йому «тричі являлася любов». Свої ліричні переживання він висловлював на папері, в результаті чого утворилася незабутня поетична збірка «Зів’яле листя» (1896). Своєю красою, глибоким почуттям вона належить до найкращих зразків світової поезії.
Ці три кохання у житті Івана Яковича Франка можна описати словами султана Сулеймана із твору “Роксолана”: “Перша любов - неначе чаша пахучих квітів, друга - немов чаша солодкого вина, третя - немов чаша смертельної отрути”.
Саме про коханих жінок у житті письменника і розповідала бібліотекар читальної зали, використовуючи поетичні ліричні твори Франка, книгу Романа Горака «Тричі мені являлася любов», слайд-шоу.



Немає коментарів:

Дописати коментар