четвер, 26 листопада 2015 р.

ДО РОКОВИН ГОЛОДОМОРУ





У XX сторіччі український народ пережив одну з найстрашніших трагедій у своїй історії – голодомор. Україна, яка завжди годувала хлібом весь світ, зазнала масового голоду. Країна втратила тоді мільйони своїх дітей. Голодомор приніс багато горя. У нього були об’єктивні й суб’єктивні витоки й наслідки.
Вісімдесят два роки минуло відтоді. Час лікує душевні рани, але рану в серці України загоїти неможливо. Вона завжди буде невгамовним болем нагадувати про час, коли над Україною, над іншими народами колишньої радянської спільноти панував диявол.
З метою гідного вшанування пам’яті жертв і постраждалих від голодоморів та політичних репресій в Україні Президентом України оголошено 25 листопада 2006 року Днем пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.
Український голодомор 1932 – 1933рр. визнаний злочином проти людства. У 1988 році комісія конгресу США, а потім міжнародна комісія визнали український народ актом геноциду.

З нагоди 82-ї річниці трагедії Голодомору 1932-1933 років у бібліотеці-філії №2 на початку місяця   розпочала роботу книжкова виставка «Злочин проти нації», презентація якої відбулася 26 листопада.

Пропонуємо вашій увазі відеоролик, який містить матеріали книжкової виставки  та фотокадри страшної трагедії.


Мовчати про це не можна, не сила,
Від спогадів кров аж холоне у жилах.
Вмирали діти і немовлята,
Старі бабусі й вродливі дівчата,
Вмирали села. Зникали птиці.
«Буксири» скидали трупи в криниці.
Опухла матір, не може сісти ...
«Уповноважені» і «активісти»
З-під немовляти, із-під ряднини,
П'яні згорнули останні зернини.
Тиша і смуток. Запалі могили...
Мільйони трупів Вкраїну вкрили.
Трагічна подія відома планеті -
Голодне море у тридцять третім.
Увінчаний він страшним розп'яттям...
Катам народу! Прокляття!

Вшанування жертв голодомору – це воскресіння нашої пам’яті. Пам‘ять про знищених і невинно убієнних має об’єднати у великій скорботі всіх, хто любить Україну, незалежно від національності і мови спілкування, віросповідання чи місця проживання – тобто весь український народ.
Зга­даймо в наших молитвах усіх тих, хто страждав і помер під час ве­ликого голодомору. Віримо, що в ці дні по всій Україні люди запалять свічки, щоб пом'янути тих, хто загинув від голодної смерті. Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.
Вічна пам'ять замореним голодом!


У суботу  28 листопада о 16.00
запрошуємо всіх небайдужих приєднатись
до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» і вшанувати хвилиною мовчання пам`ять жертв голодомору та політичних репресій.

1 коментар:

  1. Неможливо читати і дивитися ваш пост, без сліз, шановні колеги! Приєднуємось до всього написаного, запалимо свічку пам'яті обов'язково, вшануємо пам'ять жертв голодомору і політичних репресій.

    ВідповістиВидалити