понеділок, 9 листопада 2015 р.

До Дня української писемності та мови


6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: "На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця".

У 2000 році з прекрасної ідеї відомого українського бізнесмена й мецената з Канади Петра Яцика народився Міжнародний конкурс знавців української мови. Приїхавши в незалежну Україну, побачивши досить складну ситуацію з мовою, він сказав: «Не приведи Бог нам перетворитись на націю нарікайлів, які ходять і нарікають, нарікають на долю, на злих воріженьків, на себе».

Сьогодні в День української писемності, і ми теж долучаємося до Міжнародного   конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика і проводимо гру «Мовознавчий турнір» під назвою «Там, де живе рідна мова, живе український народ».

                Запрошені на захід учні 8-А класу ЗОШ №1 (на чолі зі шкільним бібліотекарем Л.М. Дровніковою)  продемонстрували кмітливість, уважність, дотепність та глибокі знання рідної мови, виконуючи різноманітні завдання. Діти із задоволенням відгадували загадки, продовжували прислів’я, підбирали синоніми, промовляли скоромовки, відгадували метаграми, придумували слова-паліндроми, речення зі словами на одну літеру. Під час хвилинок-веселинок слухали гуморески Павла Глазового. Найактивніші учасники отримали невеличкі солодкі подарунки.










     Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця — українська. Так давайте ж разом вивчати, зберігати та примножувати українську мову, і нехай нашому роду ніколи не буде переводу!

Немає коментарів:

Дописати коментар