понеділок, 31 серпня 2015 р.

Родинне свято “Яблучний Спас”

19 серпня 2015р. в бібліотеці-філіалі №2 було проведено родинне свято «Яблучний Спас. Свято Спаса святкуємо».

У серпні ми відзначаємо три чудові свята - три Спаса. Вони неоднакові за своєю значимістю, однак у всіх трьох Спасів приводи для торжества пов'язані зі Спасителем.

Перший Спас називається "Походження древ Хреста Господня». 

Це торжество відзначається 14 серпня. У царській скарбниці в Константинополі в храмі Святої Софії зберігалася реліквія - частки деревини хреста, на якому розіп'яли Христа. Ці частинки мали чудотворною силою, зцілювали і могли зупиняти епідемії у Візантії.

Преображення Господнє - Другий Спас

Це свято називають на Русі ще й Яблучним Спасом. Святкують його щорічно 19 серпня. Головним його обрядом є освячення плодів і злаків у церквах. За традицією люди приносили для окроплення святою водою добірні яблука, аромат яких заворожував всіх присутніх в церкві людей, як у Преображенських куточках Едему. Вважалося, що яблука вже встигли до цього дня і їх можна починати їсти.

Третій Спас - 29 серпня

Ще його називають «Дожинки», тому що закінчується прибирання хлібів, або «хлібний». А так як до цього часу достигають горіхи, цей Спас носить ще й назву «горіховий». Церква ж називає це свято «Перенесення Нерукотворного образу Господнього». Істинне походження цього свята несе нас у далеку історію. Князь Едесси, Авгар, захворів на проказу. Він лікувався досить довго, але все безуспішно, поки не почув про чудотворця з Палестини. Це був Ісус Христос, який зміг не тільки полегшити страждання князя, а й зцілити його.

На заході в бібліотеці діти та дорослі із задоволенням ласували яблуками, медом та іншими фруктами освяченими у церкві. Брали участь у веселих розвагах, що відбувалися в читальному залі бібліотеки-філії №2.

https://bibliotekaostrovsk.files.wordpress.com/2015/08/img_2587b.jpg

https://bibliotekaostrovsk.files.wordpress.com/2015/08/img_2594.jpg 

https://bibliotekaostrovsk.files.wordpress.com/2015/08/img_2609.jpg 

https://bibliotekaostrovsk.files.wordpress.com/2015/08/img_2591.jpg 

https://bibliotekaostrovsk.files.wordpress.com/2015/08/img_2619.jpg 

 https://bibliotekaostrovsk.files.wordpress.com/2015/08/img_2628.jpg

неділю, 9 серпня 2015 р.

Книжкова виставка «Державність вимріяна поколіннями»

В читальному залі організована книжкова виставка до Дня Незалежності України «Державність вимріяна поколіннями». На виставці представлено літературу з історії України, про легендарні постаті країни, про тернистий шлях української нації до самовизначення, права та обов’язки людини в Україні, а також духовну велич держави.
Мета виставки: довести, що українська нація - це реальність, усвідомити, що шлях, який обрала Україна, - це побудова демократичної правової держави, розкрити інтелектуальний й духовний потенціал українського народу, висвітлити його роль у світовій історії, ознайомити з неоціненним внеском, який зробили українці у культурний і науково – технічний розвиток людства.
Окремий розділ висвітлює історію державних символів, їх значення - «Кольори, що дають надію», адже 23 серпня Україна святкує День Державного Прапора України.
Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з матеріалами книжкової виставки.







Книжкова виставка-рекомендація «Ринок професій ХХІ століття. Яка з них твоя?»

У серпні місяці бібліотекарем читальної зали організовано книжкову виставку-рекомендацію «Ринок професій ХХІ століття. Яка з них твоя?». Документи виставки містять цікаві та змістовні матеріали для молоді про вибір майбутньої професії, бажаючі дізналися, як саме слід обирати майбутню професію, щоб вибір не став помилковим, а приносив успіхи, моральне задоволення, а також, які професії потрібні на сучасному ринку праці.