четвер, 7 лютого 2019 р.

"Твої права - твій надійний захист" 


1 лютого 2019 року в БФ №2 Марганецької міської ЦБС відбулася правова бесіда "Твої права - твій надійний захист" з працівниками Центру безоплатної правової допомоги м. Нікополя та м. Марганця .

 
Захід розпочала бібліотекар бібліотеки-філії №2 Олена Рак, вона зробила вступ західа. Далі вона передала слово заступнику начальника Марганецького бюро правової допомоги Сергію Рубану. Сергій Олександрович розповів


детально про роботу  бюро і роздав візитки та буклети усім присутнім на заході.  Діти також мали змогу переглянути та обговорити відео з правової тематики.

В ході зустрічі учні задавали питання на які юристи надали змістовну відповідь.









Наприкінці заходу бібліотекар зробила оголошення про відкриття правового клубу  на базі Марганецького професійного ліцею, та зробили фото на згадку.

Підготувала та провела бібліотекар юнацького абонементу БФ №2 Рак О. В.
  

понеділок, 4 лютого 2019 р.

"Війна у кожного своя"

     Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував свого життя,  хто виніс на своїх плечах весь її тягар.
     6 лютого 75 років тому наше місто Марганець визволили від нацистських окупантів. Ця дата приносить різні почуття – радість перемоги і тяжку печаль за втратою рідних. В ці дні хочеться згадати про тих, хто воював з сильним і підступним ворогом на фронтах Другої світової війни, протистояв гітлерівцям в підпіллі й партизанських загонах, хто не побачив світлого лютневого дня 1944 року.
     15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який  встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року.
     Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках.
     Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.
     Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях з окупантами загинуло понад 200 воїнів.
 
      Бібліотекарем БФ№2 Іриною Мащенко напередодні цих пам’ятних дат оформлено книжкову виставку «Війна у кожного своя».
    Книжкова виставка дає змогу нашим користувачам, зокрема, підростаючому поколінню, дізнатися щось нове і цікаве для себе,  поринути  у ті часи та події, які ми не маємо права забувати заради  процвітання України та її мирного майбутнього.

 
 
    Невблаганно спливає час, але пам’ять тих подій не зникає. Вона живе і у спогадах ветеранів, і у пам’яті нащадків.