середу, 21 грудня 2016 р.

19 грудня - День святого Миколая



Дев'ятнадцятого грудня - день святого Миколая.

Це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

А в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.

Цей день вважається народним святом, немає на українській землі жодної хати, де не було б на стіні образа святителя Миколая, немає душі, що не горнеться до цього великого святого. З-поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користується особливою любов'ю нашого народу. Чудотворця знають і шанують Схід і Захід, усі християни і навіть магометани.

           Святий Миколай народився близько 280 р. в місті Патарі, в Малій Азії. Його батьки, Феофан і Нонна, старанно і з любов'ю виховали свого одинака. У молодості, приборкавши людські пристрасті, віддався він священицькій службі, згодом став ігуменом. Після смерті батька, розділив все своє майно серед убогих.

      Кажуть, що Святий Миколай палкою молитвою мав змогу втихомирити збурене море, зцілювати калік, сліпих, недужих.
У любові до Бога і ближніх проходило усе його життя.

В сучасні часи з’явилась добра традиція – саме у день святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, даруючи їм подарунки. 
Вважають, що свято Миколая - останній день у році, коли можна розрахуватися з боргами, адже сам чудотворець регулярно ділився з нужденними.        

Читайте більше:
http://espreso.tv/article/2016/12/19/ukrayinskyy_svyatyy_mykolay_cikavo_znaty 

http://ua.112.ua/statji/den-sviatoho-mykolaia-tradytsii-sviatkuvannia-ta-narodni-prykmety-359627.html 

        Цього дня працівники нашої бібліотеки теж вирішили подарувати дітям радість, веселий настрій, допомогти повірити в чудо, в здійснення бажань і мрій  та організували  для них народознавчий калейдоскоп «Любий, отче Миколаю, ти до нас прийди із раю!»
Бібліотекар  читальної зали розповіла про Миколая Чудотворця, який є символом Добра і Милосердя, ознайомила дітей з легендами, казками, оповіданнями про діяння Святого Миколая.



У цій затишній, святковій атмосфері з уст юних читачів лунали пісні, вірші. Впродовж свята дітлахи відгадували загадки «Як не знаєш – розпитаєш, коли мудрий – відгадаєш», відповідали на питання вікторини «У світі казки чарівної» та з величезним захопленням брали участь у веселих конкурсах, підготовлених   бібліотекарем відділу обслуговування учнів 1-9 класів.



Увагу школярів привернули яскраво оформлені книжково-ілюстрована виставка у читальній залі «Новий рік іде – свята веде», один із розділів якої присвячено саме цьому святу, та виставка - перегляд «До нашої родини прийшов Миколай у гостини» у відділі обслуговування учнів 1-9 класів.



З великим задоволенням діти переглянули цікаві, повчальні новорічні мультфільми.


Зі щирими усмішками на обличчях вони обмінювались своїми враженнями про свято та солодкі подарунки, які тут отримали.


Ось і минуло наше свято, але хай не минає вас ласка Господня і людська доброта. Бажаємо, щоб на вашому шляху зустрічалися тільки добрі люди, такі, яким був Святий Миколай!

неділю, 18 грудня 2016 р.

Всеукраїнський тиждень права

       З 5 по 9 грудня 2016 року в Україні пройшов Всеукраїнський тиждень права. Відповідний план заходів був затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 р. №627-р.

    Проведення тижня мало на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту.


      В межах тижня,  8 грудня в бібліотеці-філії  пройшла зустріч користувачів бібліотеки,  учасників АТО із заступником начальника Марганецького бюро правової допомоги Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Олександровичем Рубаном


Під час правової години «Вчимося жити в правовій державі»  правознавець розповів  про те, які послуги надає центр правової допомоги, чи має особа платити за них. У ході заходу  висвітлювались  загальні питання з правознавства, піднімались питання надання субсидій населенню, надавались індивідуальні консультації та роз’яснення бажаючим.





      Допомогу  з правових  та юридичних питань можна отримати, звернувшись  до  Марганецького бюро правової допомоги Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул.О.Кошового, 4 (будівля колишньої  вечірньої школи).

      Бюро працює : Понеділок – П’ятниця з 8.00 – 17.00; 
                                  субота, неділя – вихідні дні.
Телефонуйте  (05665) 5-10-06 або на безкоштовний 0 800 21 31 03

неділю, 4 грудня 2016 р.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом


1 грудня 2016 відзначають Всесвітній день боротьби з синдромом набутого імунодефіциту. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.
З часів гріхопадіння в історії людства спостерігалося безліч найрізноманітніших вкрай негативних явищ. Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття - синдром набутого імунного дефіциту, скорочено - СНІД. Не дивлячись на досягнення нашої прогресивної науки, ми, на превеликий жаль, змушені констатувати, що вона ще далеко не закінчена. Її масштаб, цинічність і підступність, досі не може залишити байдужим жодної більш-менш розсудливої людини. Офіційна статистика поширення синдрому набутого імунного дефіциту змушує нас відчувати глибоку тривогу. З часів виявлення і виділення цієї хвороби в окрему категорію пройшло вже багато часу.
Україна є лідером за темпами поширення епідемії: кожен 200-ий українець живе з вірусом імунодефіциту людини. 
Читайте більше тут:

Символ боротьби зі СНІДом - червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція в цій області. Сама стрічка, як символ розуміння та солідарності в цій нерівній боротьбі була взята на озброєння з весни 1991-го року. Ця ідея належала американському художнику з нетрадиційною орієнтацією Франку Муру. Він проживав в абсолютно провінційному містечку в штаті Нью-Йорк, де його сусіди, одна сім’я, що сподівалася на благополучне повернення своєї доньки - військового солдата з Персидської затоки, носила подібні стрічки, але жовтого кольору.
У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

У читальній залі до уваги користувачів запропоновано відкритий перегляд літератури «За майбутнє – без СНІДу».