неділю, 21 лютого 2016 р.

До року Івана Франка в Україні



2016 рік проголошено ювілейним роком Івана Франка з нагоди відзначення 160-ї річниці від дня народження. 

        До цієї дати на юнацькому абонементі відкрито постійнодіючу книжкову виставку «Не вмре поезія – не згине сила духу». На її полицях розміщені документи, що  знайомлять користувачів з цікавими фактами життя письменника та літературною спадщиною. Тут висвітлено громадську позицію Івана Франка, розкрито багатогранність його особистості.


 

Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви


Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня 17 листопада 1999 року в Парижі. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

           Напередодні свята у  бібліотеці оформлено книжкову виставку «У мові – і минуле, й майбуття, у ній народу суть, його життя». На виставці представлені документи, які розкривають історію розвитку рідної мови, її багатство, красу та неповторність. Кожен користувач має нагоду переглянути твори класиків українського слова, познайомитися з сучасною українською книгою, отримати інформацію з довідкових видань.



      18 лютого бібліотекарем читальної зали Мащенко І.І. проведено мовознавчий турнір «Барви рідного слова», в якому брали участь учні 8-Б класу ЗОШ №1 зі шкільним бібліотекарем Дровніковою Л.М.
    Розділившись на дві команди, учасники виконували різноманітні цікаві завдання.



Молодь із захопленням підійшла до виконання творчого конкурсу.



 Бібліотекар  розповідає гумореску П.Глазового.


Почесним гостем заходу став місцевий поет та меценат Володимир Харлантійович Пугач. Він прочитав свої поетичні переклади творів класиків світової літератури українською  мовою.



Обидві команди порадували змістовними знаннями рідної мови. Отримавши частування, з пошаною слухали гімн українській мові.




      Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь! Дбаймо про рідну мову, шануючи право інших народів на свою мову!

неділю, 14 лютого 2016 р.

14 лютого - День святого Валентина


Помиляються ті, хто думає, що 14 лютого - це день усіх Валентинів. 14 лютого - це міжнародний день кохання і романтики. Так уже повелося, що головним символом цього свята вважається серце або в простолюдді «валентинка». А історія свята сягає своїм корінням в III століття нашої ери в стольний град Рим. Імператор Клавдій II видав наказ, який сьогодні ми б назвали «ні-ні», якщо точніше, то «молоді люди, придатні для військової служби, не мали права одружуватися, так як це несприятливо відбивалося на загальному бойовому дусі армії». Але любов - це добро, яке як в будь-якій нормальній казці обов'язково перемагає зло.
І цього разу любов перемогла. Священик на ім'я Валентин пішов наперекір імператорові, продовжуючи весільні церемонії для закоханих, за що  був засуджений до страти і вже посмертно став Святим.
День Святого Валентина - це католицьке свято. Не треба забувати, що християнські традиції мають свій день закоханих - 8 липня церква відзначає день святих Петра і Февронії, які жили в любові та злагоді і померли в один день. Народне повір'я говорить: «Хто повінчається в цей день, буде жити довго і щасливо в любові».

Напередодні свята до читального залу бібліотеки-філії №2 завітали учні 7-А класу ЗОШ №1 з класним керівником Наталією Леонідівною Чорною на вечір-конкурс «Свято Валентина – двох сердець єднання».


Бібліотекар відділу обслуговування учнів 1-9 класів міської бібліотеки для дітей Ковальонок Т.П. підготувала для гостей перегляд літератури.

Тетяна Петрівна розповіла про історію виникнення свята, про цікаві традиції  дня закоханих  в різних країнах.


Несподіваним сюрпризом для дітей стала пропозиція  написання побажань на підготовлених  бібліотекарем «валентинках» і обмін ними.




Учні із задоволенням брали участь у різноманітних конкурсах.





Приємні враження залишилися у присутніх від перегляду відеороликів із побажаннями до Дня Святого Валентина.



У піднесеному настрої і з солодкими дарунками діти залишали приміщення бібліотеки.

вівторок, 2 лютого 2016 р.

2 лютого - 115 років від дня народження В.П.Підмогильного


         2 лютого в читальному залі бібліотекарем юнацького абонементу О.К.Поклонською-Горб проведена літературна година "Письменник з покоління, що билося під Крутами" з нагоди 115 - річчя від дня народження  українського письменника  В.П.Підмогильного. Автор  залишив після себе чималий творчий доробок, щоправда , кілька поколінь читало його лише в приватних бібліотеках. Зараз його творчість доступна кожному.

         Корисні матеріали:

Перегляд учнями інформації з електронних джерел

Читачі уважно слухають промову бібліотекаря