неділю, 21 лютого 2016 р.

Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви


Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня 17 листопада 1999 року в Парижі. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

           Напередодні свята у  бібліотеці оформлено книжкову виставку «У мові – і минуле, й майбуття, у ній народу суть, його життя». На виставці представлені документи, які розкривають історію розвитку рідної мови, її багатство, красу та неповторність. Кожен користувач має нагоду переглянути твори класиків українського слова, познайомитися з сучасною українською книгою, отримати інформацію з довідкових видань.



      18 лютого бібліотекарем читальної зали Мащенко І.І. проведено мовознавчий турнір «Барви рідного слова», в якому брали участь учні 8-Б класу ЗОШ №1 зі шкільним бібліотекарем Дровніковою Л.М.
    Розділившись на дві команди, учасники виконували різноманітні цікаві завдання.



Молодь із захопленням підійшла до виконання творчого конкурсу.



 Бібліотекар  розповідає гумореску П.Глазового.


Почесним гостем заходу став місцевий поет та меценат Володимир Харлантійович Пугач. Він прочитав свої поетичні переклади творів класиків світової літератури українською  мовою.



Обидві команди порадували змістовними знаннями рідної мови. Отримавши частування, з пошаною слухали гімн українській мові.




      Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь! Дбаймо про рідну мову, шануючи право інших народів на свою мову!

Немає коментарів:

Дописати коментар