понеділок, 4 березня 2019 р.

205-річниця від дня народження Великого Кобзаря

9 березня цього року в Україні відзначають 205-річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – надзвичайно талановитого  українського  поета і художника, прозаїка і етнографа, громадського  діяча.
Уже більше століття березневі дні називаємо шевченківськими і вклоняємося Кобзареві – в думках, у прочитанні його творів, у присвяченні йому поезій, картин, у проведенні різноманітних заходів, концертів.
У бібліотеці-філії №2 Марганецької ЦБС з нагоди 205-річниці від дня народження Великого Кобзаря бібліотекарем читальної зали Іриною Мащенко оформлено виставку–персоналію «Єднаєм душі словом Кобзаря». Творчість  Шевченка - це його душа, в ній він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий, ніжний і вразливий. Саме такого Тараса Григоровича ви побачите, переглянувши матеріали виставки, прочитавши його твори. 

Запрошуємо усіх бажаючих долучитися до незабутньої спадщини Великого Кобзаря!
З Днем народження Тараса Григоровича Шевченка!

Міський форум 

 «Жіноче обличчя децентралізації».

1 березня  Бібліотека – філія №2 прийняла  активну участь у міському форумі «Жіноче обличчя децентралізації." Організаторами форуму "Жіноче обличчя  децентралізації" є Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми U-LEAD with Europe та Мінрегіону, а також Марганецька міська рада. 
Метою проведення жіночого форуму було зміцнення співробітництва, розвитку партнерства та комунікацій для пошуку нових рішень в розширенні можливостей жінок і посилення їх ролі в досягненні цілей сталого децентралізаційного розвитку громад Дніпропетровщини.
Вже рано-вранці в цей день в приміщенні виконкому Марганецької міської ради (де проходив форум) почали збиратися учасники заходу. Але в холі виконкому гостей чекало чимало приємних несподіванок.


Захід проходив у формі трьох панельних дискусій, під час яких учасники обговорювали роль жінки в політиці, сучасному суспільстві та професійній сфері. Серед учасників форуму були: директор Марганецької міської ЦБС Л.В.Пономарьова, методист міської ЦБС І.О.Кандала, бібліотекар ЦМБ ім. М. Островського В.В.Жданова.
Бібліотекарі Марганецької міської ЦБС до кожної панельної дискусії підготували цікаві виставки.


На виставці «Жінка – керівник ОТГ», яку підготувала бібліотекар бібліотеки-філії №2 Марганецької міської ЦБС Ольга Поклонська, були представлені матеріали про жінок з різних ОТГ Дніпропетровщини. Ці жінки рухають вперед розвиток нашого краю. Гості форуму зацікавлено розглядали представлені матеріали, із задоволенням фотографувалися та обмінювалися враженнями.


Бібліотекар БФ №2 Олена Рак представила гостям форуму виставку ляльок. Їх вона виготовляє власними руками, використовуючи капрон, синтепон, папір, нитки та інші матеріали. Кожна лялька – неповторний образ, зі своїм неповторним характером та настроєм. Присутні на форумі оточили ляльок безмежною увагою та захопленням. Аякже інакше?! Хіба можна залишатися байдужими до цих надзвичайних витворів мистецтва. 

Розглядаючи ляльки та вироби з бісеру, гості потім зверталися і до майстринь: Олени Рак та Ольги Шаляпіної. Цікавилися, як вони їх виготовляють, звідки беруть ідеї та натхнення. Приємно було спостерігати таке щире та доброзичливе спілкування.
Незважаючи на похмуру погоду, на жіночому форумі панував весняний теплий настрій. Радісні усміхнені гості дякували бібліотекарям за представлені виставки, за висвітлення тем форуму та естетичну насолоду. А також фотографувалися на згадку про цей чудовий день.

Перше засідання правового клубу 

"Правовий захист"

25 лютого в ЦМБ ім. М.Островського розпочав свою роботу правовий клуб для молоді «Правовий захист». Тема першого засідання була «Роль права в житті людини». На ньому були присутні учні І курсу  Марганецького професійного ліцею

Проводила засідання керівник клубу бібліотекар юнацького абонементу БФ №2 Олена Василівна Рак. Учні дізналися про права людини з стародавніх часів і до прийняття ООН «Декларації прав людини» та «Декларації прав дитини»

Молодь почула думки українців, які права для них найважливіші. Ольга Костянтинівна Поклонська, бібліотекар БФ №2 прочитала  вірш «Пишаюсь тим, що я людина» Г.Несмашної.

 Діти познайомилися з 53 ст. Конституції України, де написано, що для кожного учня є обов’язковою середня освіта, доступна та безкоштовна.
Наприкінці заходу учасники клубу прослухали вислови видатних людей про права та зробили фото на згадку про перше засідання.

Змістовну розповідь Олени Василівни супроводжувала презентація та відеофільми, які підготувала провідний бібліограф ЦБС О.В.Забенько.

четвер, 7 лютого 2019 р.

"Твої права - твій надійний захист" 


1 лютого 2019 року в БФ №2 Марганецької міської ЦБС відбулася правова бесіда "Твої права - твій надійний захист" з працівниками Центру безоплатної правової допомоги м. Нікополя та м. Марганця .

 
Захід розпочала бібліотекар бібліотеки-філії №2 Олена Рак, вона зробила вступ західа. Далі вона передала слово заступнику начальника Марганецького бюро правової допомоги Сергію Рубану. Сергій Олександрович розповів


детально про роботу  бюро і роздав візитки та буклети усім присутнім на заході.  Діти також мали змогу переглянути та обговорити відео з правової тематики.

В ході зустрічі учні задавали питання на які юристи надали змістовну відповідь.









Наприкінці заходу бібліотекар зробила оголошення про відкриття правового клубу  на базі Марганецького професійного ліцею, та зробили фото на згадку.

Підготувала та провела бібліотекар юнацького абонементу БФ №2 Рак О. В.
  

понеділок, 4 лютого 2019 р.

"Війна у кожного своя"

     Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував свого життя,  хто виніс на своїх плечах весь її тягар.
     6 лютого 75 років тому наше місто Марганець визволили від нацистських окупантів. Ця дата приносить різні почуття – радість перемоги і тяжку печаль за втратою рідних. В ці дні хочеться згадати про тих, хто воював з сильним і підступним ворогом на фронтах Другої світової війни, протистояв гітлерівцям в підпіллі й партизанських загонах, хто не побачив світлого лютневого дня 1944 року.
     15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який  встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року.
     Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках.
     Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.
     Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях з окупантами загинуло понад 200 воїнів.
 
      Бібліотекарем БФ№2 Іриною Мащенко напередодні цих пам’ятних дат оформлено книжкову виставку «Війна у кожного своя».
    Книжкова виставка дає змогу нашим користувачам, зокрема, підростаючому поколінню, дізнатися щось нове і цікаве для себе,  поринути  у ті часи та події, які ми не маємо права забувати заради  процвітання України та її мирного майбутнього.

 
 
    Невблаганно спливає час, але пам’ять тих подій не зникає. Вона живе і у спогадах ветеранів, і у пам’яті нащадків.

понеділок, 28 січня 2019 р.


Історичний екскурс

 «Через Крути до майбутнього»

25 січня в бібліотеці-філії №2 відбувся історичний екскурс
 «Через Крути до майбутнього», присвячений 101 річниці трагедії під Крутами.
На захід були запрошені учні 9-Б класу ПМШ №11, класний керівник Шепілко А.



Б. Діти прослухали і побачили, як 300 київських студентів та гімназистів самовіддано захищали свою молоду українську державу від 5-ти тисячного більшовицького війська. Цей день став днем усієї шкільної молоді України, хто повинен переступити поріг життя.


Крути війшли в історію України, як символ національної честі, які назавжди залишаться в нашій пам’яті.
Наприкінці заходу був показаний уривок з урочистої церемонії покладання вінка слави від Київа до станції Крути. Діти слухали уважно, та вшанували пам’ять героїв – крутівців під гімн України.

На завершенні  бібліотекар пропонувала присутнім переглянути художній фільм «Крути 1918», який повинен вийти на екрани у лютому 2019 року.
Захід підготувала та провела бібліотекар юнацького абонементу БФ №2 Рак О. В. Змістовну розповідь супроводжувала презентація та відеофільми, які демонструвала провідний бібліограф ЦБС О. В. Забенько.

четвер, 24 січня 2019 р.

Виставка-календар "Віват, ювіляри!"


У бібліотеці-філії №2  бібліотекарем абонементу для дорослих Поклонською О. К. оформлено постійно діючу книжкову виставку-календар «Віват, ювіляри !»
До уваги читачів представлені  художні книги відомих  українських та світових письменників, інформація про видатних  діячів світової культури, котрим цього року відзначаємо ювілейні річниці від дня їх народження.
Також на виставці розміщені  книги, які відмічають в 2019 році ювілей свого створення. Твори ці живуть роки, десятиліття, століття. Ними зачитувалися в далекому минулому, будуть читати і цінувати в майбутньому. Серед представлених книг –«Наталка Полтавка»  І. Котляревського. Цього року їй виповнюється 200 років.
Ювілярами стали: «Людина, що сміється» В. Гюго, «Маруся Чурай» Л. Костенко, «Три мушкетери» О. Дюма, «Маруся» Г. Квітки-Основ’яненка , «Два капітани» В. Каверіна та ін.
Виставка буде демонструватись в бібліотеці протягом року та щомісяця оновлюватися.